mandag 31. oktober 2022

"Barbarian" - filmomtale

 Av og til, faktisk ganske sjeldan, dukker det opp små filmperler, gjerne fra heilt uventa hald.
Joda, mesteparten av alle grøssarar og skrekkfilmar som blir laga er dusinvare, like fort gløymt som dei er laga.
Men altså, AV OG TIL, kjem det nokre små fine grøssarsaker dalande inn på TV-skjermen.


Fra kinovisning, med ganske så bra suksess i heimlandet USA, kjem så "Barbarian". Men nei, frykt ikkje. Dette er ikkje om "Conan, The Barbarian". Vi skal derimot til eit heller skrøpeleg nabolag i den tidlegare bilhovedstaden Detroit. OK, filmen er spela inn i Bulgaria, og gudane må vite kor dette lugubre nabolaget vart funne.


Handling:
Vi møter Tess, ung jobbsøkar som skal på intervju ang. eit filmprosjekt ho har pågåande. Grunna ein konferanse i byen er alt av hotell og pensjonat i sentrum opptatt, og ho har kun fått tak i eit Airbnb-husvære i eit mildt sagt tvilsomt område av byen.
På ei sein og regnfull natt kjem ho til huset der ho skal bu, men trøtt og lei finn ho ut at huset faktisk er dobbeltbooka. Ein ung herremann har alt tatt inn. Det er Keith, sist sett som skummel klovn i "IT", så ja, det er svenske Bill Skarsgård. 
Etter litt småforviklingar finn dei ut at Tess kan få sove der denne første natta.

Ei uroleg natt toppar seg med at døra til Tess sitt soverom brått står open, og er det slik at Keith verkeleg ligg der ute på sofaen og søv dei uskuldiges søvn?

Tja, dei to vert enige om å dra til kvar sine oppdrag neste morgon, og vi får følge Tess på intevjuet. Det er først når ho er heime igjen at huset viser seg å inneholde meir enn ho muligens var klar over.

Neste akt kjem når vi møter sitcom-skodespelar AJ ute på ein eller annan Californisk motorveg. Med nedfelt tak og mobilen på handsfree mottek han ein dyster beskuldning som gjer at han må skaffe kroner (OK; dollar da). Fort.

Til alt hell eig han tilfeldigvis eit hus i Detroit, og skulle du ha sett; Det er jammen det huset som Tess og Keith har leigd. Kven skulle vel tru det?
AJ må ta flyet til Detroit, sørge for eit salg, noko som ikkje er så lett i dette miserable strøket, og så skal eg ikkje sei så mykje meir om kva som måtte befinne seg inne i det tross alt vesle huset.


"Barbarian" er ein veldig fin liten grøssar, som kanskje ikkje finn opp krutet for sjangeren, men inneheld nok guffen stemning, samt nokre fiffige jump-scares til å tilfredsstille grøssarfans.
Joda, vi har nok ei aning om kva som kan skje, men det var likevel ein overraskande tvist her og der.

Vi ser at det fins klassejus i USA også, ifall nokon tvila på det. Det lokale politiet er ikkje akkurat overvettes begeistra for å finne "slitne junkies", som VG ville ha sagt i 2017, og markerer seg mest ved å være akkurat så lite serviceinnstilt som amerikanske filmpolitifolk kan være.

Rollelista er kort. Persongalleriet er såleis ikkje så mangfaldig at det gjer noko. Eigentleg er det nesten berre Tess, Keith og AJ som seier meir enn tre setningar i heile filmen, med nokre små unntak i ein behjelpleg uteliggar og dei nemnde politifolka.

Men er det ein god film? Kan denne anbefalast på mørke høstkveldar?

Definitivt JA.

Dette er ein ny og fin grøssar ala såvidt forskjellige filmar som "The VVitch" og "Hereditary", for å nevne to eksempel fra dei siste åra. Lavmælte grøssarfilmar, med uventa vendingar og skummel stemning er lysår bedre enn haugevis med slakta tenåringar. Nei, eg har ikkje sett Terrifier2 enda, men må vel sjå den også snart.

Så, kvar finn du denne "Barbarian" da? Jo, av alle plasser på..... Disney+.
Langt borte fra alt du måtte forbinde med Andeby, Donald og Mikkes klubbhus.


Høgdepunkt:
Det er kanhende noko rart i kjellargangen. Og ja, den er ikkje spesielt opplyst.

Lavmål:
Nokre logiske brister her og der. Bl.a. vanntårnet.


Alt i alt er "Barbarian" ein skikkelig guffen og fin sak, som trygt kan anbefalast. Hvis du ikkje er grøssarvant, så vil eg anbefale ei pute i nærleiken. 

Antagligvis årets beste grøssar sålangt!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar