torsdag 12. november 2020

His House - filmomtale

 I skuggen av det spennande valget i USA forrige veke, fekk eg også høve til å få med meg den britisk/amerikanske grøssaren "His House". Den kom ut på Netflix nå i slutten av oktober, og i det minste såg traileren grei ut.
Men forventningane var ikkje altfor store; Grøsserfilmar på Netflix pleier gjerne å være dusinvare, som ikkje gir den heilt store filmopplevinga.

Skulle His House være eit unntak fra regelen?Handling:

Vi treffer eit ungt par i Sør-Sudan, verdas yngste land, og samstundes åstad for ei rekke grufulle handlingar i form av overgrep, borgarkrig, etnisk renskning og det meste som måtte være av elendige tilstandar.
Paret, beståande av mannen Bol og kona hans, Rial, må flykte i hui og hast saman med jenta si, Nyagak, da landsbyen deira vert angripen.
Etter ei mildt sagt strabasiøs ferd har dei omsider kome seg til England, men dessverre utan Nyagak, som forsvant i Middelhavet.

Dei vert innlosjert i eit ganske så shabby husvære i utkanten av London, med ein liten pengesum fra den britiske stat kvar veke, samt strenge restiksjonar på kva dei kan gjere.
Huset, som i seg sjølv er ille nok, er beliggande i eit heller belasta strøk av byen. Kvardagsrasismen florerer og paret slit sjølvsagt med traumer etter tapet av jenta si.

Så byrjar underlege ting å skje i huset. 

Lydar til å begynne med, så utviklar det seg gradvis til stadig meir skrekkinngytande opplevingar.
Er det noko anna i huset også? Kan dei ha dratt med seg noko farleg og skummelt fra heimlandet?


Denne 93 minuttar lange saken raser ikkje avgarde i #kollosalfart, snarare tvert om. Til tider går det sakte og nesten FOR tregt. Tross alt er det snakk om stort sett berre det unge paret, med nokre få biroller og tilbakeblikk til å forklare kva som skjer.

Men joda; Det ER grøssande innimellom. Bakgrunnen i seg sjølv er fiffig nok, kor mange grøssarfilmar fra asylsøkarmiljøet har vi sett før? Her får vi eit overnaturleg element innimellom dei nitriste og grå dagane som Bol og Rial må gå igjennom. 
Og ja; Det fins scener som er creepy nok til å lage gåsehud, eit kvalitetsstempel!

Alt i alt er His House ein fin liten grøssar fra eit, iallfall for meg, nytt og originalt perspektiv.
At hovedrolleinnehavarane er britisk og nigeriansk får vi heller tåle.

Filmen kan anbefalast alle som likar gammeldagse grøssarar utan for mykje blod og gørr, men som istaden liker den litt nagande og ekle kjensla som grøssarfilmar skal gi oss.
Dette er altså ikkje ein splatterfest, ein slasher eller ein monsterfilm, men eit hyggeleg treff med den gode gamle litt småtrege og spennande grøssarsaken.
Filmen bør helst sjåast på mørke haustkveldar!

Høgdepunkt: "Rats did this?"

Lavmål: Det går ikkje akkurat på speeeeed gjennom dei 93 minuttane....
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar