mandag 23. november 2020

DES - serieomtale

 I 1982 vart vi nærast rysta over nyhenda fra England om ein Dennis Nilsen. Dette var ein mann som hadde begått fleire drap, noko som var forsåvidt ille nok i seg sjølv. Men han hadde ikkje berre tatt livet av kanskje 15-16 menn, han hadde oppbevart dei i husværet sitt, i månadsvis, deretter partert dei og brunne opp restane. Dei restane som ikkje vart med i bålet, vart forsøkt spyla ned i dass, og det var nettopp dette som gjorde at han vart oppdaga.


Makabert i 1982. Minst like makabert å lese detaljane nå.

Snart 40 år etter så kom altså miniserien om denne norskætta seriedrapsmannen, ein av Englands mest omtala av sorten nokon gang.Serien er i tre deler, og vart tilgjengleg på TV2 Sumo nå i november. 

Handling: 
Vi startar med Nilsens pågriping, rett etter at ein røyrleggjar har vore å staka opp dei tette kloakkrøyrene i bygningskomplekset der Nilsen bur. 
Vi vert derfor spart for det som kunne overgått dei villaste splatterfilmane sine blodorgiar, noko som jo er heile poenget med denne briljante serien. Vi får nemleg ikkje sjå blod nesten i det heile teke, og parterte kroppsdeler vert vi også spart for, med unntak av nokre kjøttslintrer som den før omtala røyrleggjaren viser fram i eitt sekund.

Men til tross for at vi altså ikkje SER noko som helst, så kan vi likevel godt forestille oss korleis det har vore i Nilsens husvære, gjennom den stadige trangen politietterforskarane har til å dekke for luftvegane....

Det er altså ikkje utføringa av dei mange drapa som er hovedfokus her. Tross alt; Vi snakkar ikkje om SAW eller Hostel.
Det er politiets etterforskning som er hovedtema, samt eit dykk ned i ein svært farleg mann sine tankar. Nilsen nektar nemleg å snakke med politiet etter ei tid, og hyrer heller inn ein kjend forfattar. Boka er forøvrig ekte, og er ein av mange bøker om seriedrapsmenn som forfattar Brian Masters har skreve.

Politiet slit med manglande håndfaste bevis, tiltross for at Nilsen vedgår altså 15-16 drap.
I ein rettsstat skal det heldigvis meir til enn berre ei vedgåing. 
Leiaren for etterforskninga møter stadig juridiske utfordringar, samt at han må inngå ei rekkje kompromiss for i det heile teke å få Nilsen tiltala for overlagde drap.


Det er sjølvsagt inga spenning om kva utfallet blir, for det kan vi alle finne ut. 
Men likevel er dette er sjeldant engasjerande og drivande god TV-serie, lysår fra alle dei lettliva krimseriane som TV-kanalane spyr ut til dagen. 
Og ingen er bedre enn hovedperson Dennis Nilsen himself, fantastisk spela av skotske David Tennant, sist sett som ein av Voldemort sine dødseetarar i Harry Potter-filmane.

Som Nilsen er han laaaangt skumlare enn Voldemort nokon gang kunne bli. Her har vi ein intelligent, bebrilla byråkrat som styrer mykje av etterforskninga slik han vil. Ein intelligent mann, som også kunne oppbevare lik under golvplankane i huset sitt i månadsvis, samt småkoke eit hode i mange timar slik at kjøttet kunne spylast ned i dass.

Ein engasjerande, skremmande og knakande god TV-serie som alle med eit snev av sans for realistisk, britisk krim bør sjå. Om ikkje anna, så er tidssnittet perfekt: Folk røyker som besatt, det vert brukt fasttelefonar og skrivemaskiner, og alle menn går med slips.

Glad dei dagane er over.


Ein soleklar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar