mandag 6. juli 2020

"Scary stories to tell in the dark" - Filmomtale

Ein fin liten familegrøssar, fra den norske regissøren Andre Øvredal, mannen  bak den mildt sagt uhyggelege "The autopsy of Jane Doe". Vi får for all del håpe at det ikkje er mindreårige som finn ut at dei skal sjå "Jane Doe" etter denne heldige versjonen av "Scary stories"....

Scary Stories to Tell in the Dark film logo.jpg

"Scary stories" er basert på barne og ungdomsserien ved same navn. Dette er såleis ikkje ein skrekkfilm for oss diehard grøsser og horrorfans, men skal vi heller kalle det ein slags lettare og passe skummel innføring i skrekkgenren for dei litt yngre av oss?


Handling:
Vi er i året 1968 der ein smånerdete vennegjeng gjer seg klar til Halloween. Det er siste gang dei skal feire "trick or treat", for neste haust er dei liksom for gamle.
Vennegjengen er plaga av den vanlege ufordraglege samling idrettstullingar, de veit; Den samme drittgjengen som vi har sett i dusinvis av amerikanske filmar opp gjennom åra. 
Men nå er det halloween, og dei tre nerdene har lagt ein plan, som Egon Olsen ville ha sagt.

Planen går "helmax", med det unntak at idrettstullingane blir drit(!)forbanna og skal hevne seg. Nerdegjengen havnar til slutt i det fraflytta og skumle huset som antaglegvis befinn seg i einkvar amerikanske småby. I dette skumle huset var ei ung jente innesperra av den slemme familien sin, og kanskje heng noko att.....?

No prices for guessing at det gjer det.

Ei bok dukkar opp. Skreven av den stakkars innesperra jenta, med blod som blekk. Oi-oi, dette blir ille!


For oss som har sett mengder med grøss og gru før, så veit vi sjølvsagt alt som vil skje, men i dette tilfellet er ikkje det så nøye. Dette er berekna på eit heilt anna publikum, og det funker godt. Vi får nokre velplasserte jump-scares, spennande og småekle hendingar, eit lett intrikat plot og nokre småskumle scener. Jo, dette er ei god og effektiv innføring i den fantastiske filmgenren som heiter "skrekk".
Det er lettvektarskrekk, men det er heile hensikta. Kvifor skal ein skremme folk fra sans og samling, slik at dei aldri løyser ein kinobillett igjen? Filmselskapet skal jo tjene pengar, og det har dei da også gjort på denne fiffige familegrøssaren. Faktisk ventar eg berre på oppfølgaren!Kva var bra?
Fugleskremselet.

Kva var mindre bra?
Han duden fra The Walking Dead såg litt for gammal ut til denne rolla.

Alt i alt, ein fin familegrøssar, men ikkje for dei aller minste. Det er tross alt ein grunn til at aldersgrensa er som den er (15). 12-åringen treng ikkje sjå denne åleine.

Lukke til!

Bilderesultat for terningkast fireIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar