torsdag 31. oktober 2013

"Åndenes Makt"

TV-suksessen til TVNorge held fram denne sesongen også. Påny er Tom og damene ute i kongeriket for å besøke "mystiske" hus.

Har gløtta innom dette programmet eit par ganger, men det er så jekla flaut at eg klarar ikkje meir enn nokre minutt.

Men her ein dag kom eg over denne kommentaren på FB:

" Tom Strømnæss har vært på åndejakt i 10 år, men ikke funnet en dritt, selv med teknologien vi har i dag og et tv selskap i ryggen. Nå skal han feire at han ikke har funnet noe som helst, men presterer å bli provosert over at folk tror han driver med svindel. "


Og det var vel den mest passande kommentaren på dette fjaseprogrammet eg har sett.


I dag, onsdag 30.10, zappa eg tilfeldigvis forbi Åndene att. Det var att eit kvarter av programmet, så eg tenkte: "La det stå til!".
Det var om eit eldre bygg i Moss, der dei ansatte vart tunge i hovudet av ein eller annan grunn. Kunne det såleis være spøkelser der?
Personleg ville eg vel heller ha satsa på at gamalt ventilasjonsanlegg og tett trafikk på omtrent alle kantar av huset kunne være ein årsak, men det er kanskje meir sannsynleg med "dei som ikkje har gått over"?
Nnnnnneeeeeii......mmmmjjjjjaaaaaaa.....
Ikkje i "Åndenes Makt".

Kjendisklarsynt Lilli Bendriss var med, og ho fekk inn nokre navn... Bl.a. Synnøve eller noko slikt.... Mystisk. For eit par hundre år sidan hadde det budd ei som heitte Sørine i huset. Og det liknar jo. Tilfeldig? Neppe!
Så kunne den "klarsynte" fortelle at ho fekk inn tala 37 og 18. Hvis vi snur på det så kunne det jo bli 1837?
Hadde det skjedd noko da?
Tom, denne søkar etter naturlege forklaringar, kontakta lokale historikarar i Moss, men dei kunne ikkje finne noko spennande fra det året. Derimot hadde det vore noko krigsliknande tilstandar i Moss nokre år år. Men det var kanhende ikkje så rart, for under Napoleonskrigane var omtrent heile Europa i krig. Og Danmark-Norge var som kjent alliert med den franske diktatoren.
Uansett kva Bendriss ville fram til, så bomma ho. Her og.

Så fikk Bendriss inn noko om ein mann..... Wow.
Han kunne være.... ja... ein mann....Og heitte eit eller annan med Sigurd.....

Tom drog på ny til lokalhistorikaren, som ikkje hadde noko om Sigurd, men derimot om ein Karsten 25 år før Lilli sin Sigurd fra 1837.

Close enough.


Nokre månader etter var Tom på besøk i Moss att. Nå var alt mykje bedre.
Personleg ville eg satt ein knapp på at det bedra klimaet hadde ein samanheng med at det no var blitt sommar, men pytt-pytt.


Så. Er det noko som helst av seriøsitet i dette programmet?
Nei. Dette er møl fra A til Å. Den største prestasjonen er at Tom klarar å gjennomføre dette år etter år utan å le heile vegen til banken.
Har ein i det heile teke lurt på korleis dei "klarsynte" kan vite så mykje?
Jo, dette skjemaet kan forklare ein del.
Kombinert med (svært) primitiv coldreading og forventningar om at, joda det er spøkelser her, så vips! Fjaset er ein TV-serie som har gått i årevis. Og som faktisk er ein sjåarsuksess for TVN.


Lilli Bendriss er antagleg like klarsynt som meg. Dvs. ikkje i det heile tatt.

Pute-TV.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar