mandag 15. juli 2013

World War Z

Zombiefilmar er i skotet som aldri før, ikkje minst takka være TV-suksessen "The Walking Dead".

Men stort sett er zombiefilmar også einsbetydande med lågbudsjett, og dermed er ofte kvaliteten så som så.
Eitt heiderleg unntak i nyinnspelinga av "Dawn of the dead" fra 2004, som var veldig bra.

World War Z har hatt ein teaser ute i lenger tid nå, og den har sett svært lovande ut. Filmen bygger på romanen av samme navn, men med nokre vesentlege forskjellar: Boka er liksomintervju med overlevande etter den store Zombiekrigen, og går over fleire år.

File:World War Z poster.jpg
Filmen har pressa ned tidsramma til å gå over dagar, og med hovedrolleinnehavar Brad Pitt i omtrent alle scenar. Men det skulle kanskje berre mangle, det er jo hans firma som kjøpte filmrettane...

Filmen opnar med Brad i rolla som tidlegare FN-arbeider Gerry Lane. Saman med familien sit han fast i køen i New York da noko forferdeleg skjer. Det kjem brått folk stormande fra alle kantar, og nokre av dei angrip "oss", som så vert til ein slags gale monster igjen. Denne forvandlinga skjer på berre 12 sekund, så det er ikkje rart antallet zombiar veks rimeleg fort.
Vår helt og familen kjem seg såvidt ut av byen, og vert innlosjert for natta hos ein vennleg spansktalande familie. Neste morgon skal dei rømme med helikopter fra eit hustak, og det er såvidt dei held unna...
Det er faktisk den mest spennande scena i heile filmen.

Gerry, eller Brad hvis vi foretrekk det, kjem seg ut på eit hangarskip og får beskjed om å hjelpe til. Hvis ikkje; Rett i land.
Så derfra får turen til Korea, Israel og Wales. Kule scenar fra Jerusalem forresten, men tvilar på at den heilproffe israelske hæren hadde godteke den bråken som oppstod...

Det er ikkje meir å røpe, annan enn at det etter premieren er satt i gang arbeid med ein oppfølgar. Filmen, som hadde eit hyggeleg budsjett på knappe 200 mill USD, har nemleg blitt ein stor suksess, og dreg inn kroner så det held. Sidan premiera 2. juni har filmen tjent inn over 400 mill USD, så det teiknar til å bli kroner for Brad og firmaet hans.

Aberet med filmen er nokre logiske bristar her og der, t.d. med den nemnde israelske hæren.
Men det kan ein leve godt med. Eg ser fram til oppfølgarane, for det er nemleg planlagt tre filmar i denne serien, det blir jo.... interessant....
Høgbudsjettszombiefilm er alltid gøy, men eigentleg kan ein vel knapt kalle desse drapsmaskinene for zombiar slik som vi kjenner dei fra "The Walking Dead" og Romero sine "......of the dead". Brad sine zombiar er raske, sterke og adskillig farlegare enn dei trege subbande tinga fra nemnde seriar.
Eg sat att med eit inntrykk at dei var meir som dei smitta fra den fantastiske "28 days later".

Men eg lever godt med raske zombiar, nå dei er så godt laga som dette.

Så skal du sjå berre ei  zombiefilm heile ditt liv, så er dette eit svært godt alternativ.

Terningkast:Høgdepunkt: Når Brad må komme seg ombord i helikopteret på taket.

Lavmål: Den israelske hæren som tilsynelatande står og søv når musikk og sang lokkar zombiane til seg på utsida av muren rundt Jerusalem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar