tirsdag 18. juni 2013

Tour de France, del II

Skreiv litt om traseen forrige kveld, nå vil eg sjå litt på laga.

Det er 22 lag med i år. Alle dei 19 WorldTourlaga, samt tre wildcards som arrangøren deler ut etter eige forgodtbefinnande.
I tråd med tradisjonane har ASO delt ut friplassar til tre franske lag. To av dei var ganske opplagte, nemleg Cofidis og ikkje minst Europcar. Det siste kortet gjekk til Saur Sojasun.
Såleis ingen plass til Endura NetAPP eller IAM.


Eg vil sjå på laga alfabetisk, og startar da med franske AG2R-LA Mondiale.
Dei hadde ein flott Giro, med Betancour som spydspiss. Han skal neppe være med i touren også, så da blir det vel ekscyclocrossmann John Gadret som skal dra lasset. Hvis dei ikkje heller satsar på Peraud som kan lande eit brukbart resultat samanlagt.
Ellers vil vi sikkert sjå dei i ein del utbrot og satse på ein etappesiger der. I spurtane er dei sjanselause mot storkanonane.

Argos-Shimano har eit par av feltets beste spurtarar, og satsar alt på dei. Degenkolb var med og vant ein etappe i giroen, og er ein utfordar på dei litt hardare etappane der dei reindyrka spurtarane dett av. På dei flate etappane har dei ein svært habil spurtar i Marcel Kittel, ein av svært få som kan slå Cavendish i ein rein spurt. I fjor vart Kittel sjuk tidleg, og datt av så snart det var ein dump i vegen. Han måtte stå av etter berre eit par dagar. I år får vi håpe det vert andre bollar, for Kittel er som sagt svært, svært rask.
Samanlagt er dei sjanselause. Det er ikkje sikkert dei får ein mann blant dei 100 beste i Paris ein gang.

Astana er den rake motsetnad til Argos-Shimano. Her satsar dei nemleg på samandraget, og har to mann som kan klare seg godt i Fuglsang og Brajkovic. Etter suksessen i giroen, så vil dei nok satse på eit godt resultat her også.
I skrivande stund er det uvisst om spurtaren Guardini får bli med, men det vart iallfall sagt så tidlegare i år. Han har vore med i giroen før, og må nok klare åleine i spurtane i årets tour. Guardini kjem kanskje ikkje til Paris, men hvis han er i slag, så har han eit godt rykk dei siste metrane.

Blanco, eller Belkin som dei nå snart vil bli heitande etter at den nye sponsoren er komen på plass, er levningane etter Rabobank. Rabobank var alltid grusomt gode i ein Grand Tour, eller berre grusomme. Det spørs kor mykje  Belkin har arva, for i giroen var dei berre hjelpelause.
Kaptein vert Mollema, og han har i utgangspunktet eit svært godt lag rundt seg, bl.a. Lars Petter Nordhaug som høgst sannsynleg får sin Tourdebut, noko som er veldig hyggeleg. Nordhaug kan faktisk være kapabel til å lage eit nokolunde samanlagtresultat ( blant dei 30 beste), men vert hjelpar i fjella. Det er uansett artig med ein nordmann som er brukbar å klatre.

BMC kan også få med ein nordmann i Thor Hushovd, men eg er i tvil om han har noko der å gjere. Denne vekas NM-øvingar kan kanskje gi oss eit lite svar?
For øvrig er dette laget bygd opp om Cadel Evans og Tejay Van Garderen. Dei to er kapable til topp fem, sjølv om Evans kanskje har sett sine beste dagar, pallplass i giroen til tross.
Ellers er dette eit lag med masse køyrestyrke på flatene, så eit toppresultat på lagtempoen er å forvente.
Det seier litt at ikkje eingong verdsmeister Gilbert er sikra plass, men laget burde kanskje ha litt fleire klatrespesialistar??

Cannondale har Peter Sagan, og da er i grunn det meste sagt. Dette unikum av ein syklist kan nesten alt, det er berre i dei aller lengste fjella han ikkje heng med. I fjor var han i stand til å spurte med Greipel og Cavendish, samt å hente mange poeng på andre etappar der spurtarane var ei mil bak.
Antaglegvis vinn han grønt i år også.
Tidlegare hadde Cannondale, eller forgjengaren Liquigas, ein samanlagtryttar i Basso eller Nibali, men i år er det Sagan for alle penga. Basso er ikkje med, og Nibali er som kjent i Astana.
Lurer mest på kva seiersgest han har tenkt å vise fram.

Euskaltel hadde forventningar til Samuel Sanchez i giroen, men dei vart ikkje innfridd heilt.
I touren satsar dei på eit godt samanlagtresultat i Igor Anton, men han vil nok merke at dette er noko anna enn Vueltaen. Dei skal eigentleg være nøgde om dei får ein etappesiger eller to, og ein mann i topp ti.
I spurtane vil dei være anonyme, og på lagtempoen skal dei være sjeleglad at den er så kort som den er. For dette laget er det fjell som gjeld, og så vil vi sjølvsagt sjå dei i nokre TV-brot.

FDJ er det andre franske laget på toppnivå, og har noko så sjeldan som ein fransk ryttar som kan levere topp resultat samanlagt. Thibaut Pinot er ung, men leverte ein flott tour i fjor. Kanskje han kan klatre enda bedre i år??
Dei har ellers eit par kapable spurtarar, bl.a. den franske meistaren Bouhanni. Men nå vert det jo kanskje ein ny fransk meistar til helga....
ANtaglegvcis tek FDJ med seg Arnaud Demare til spurtane. Han er kapabel til å hente mange toppfem resultat.
Men til sjuande og sist er dette laget ute etter TV-tid og eit brukbart samanlagtresultat i nemnde Pinot.

Garmin-Sharp ser ut til å trylle fram ein samanlagtryttar kvart år. I fjor var det, omsider, Tom Danielson som klarde å gjennomføre eit godt trevekersritt igjen. Tidlegare har Hesjedal og Wiggins hevda seg i touren.
I år vil dei nok satse på Hesjedal samanlagt, etter at han floppa totalt i giroen.
Dei har også med spurtaren som aldri vinn lenger, Tyler Farrar.
Garmin er litt sånn som  Rabobank var, anten eller, så kan dei klare ein etappesiger eller to, så er det fint. Dei vil sikkert også hevde seg i lagtempoen.
Og så har dei Dan Martin, skal bli spennande å sjå kva han får til.

Katusha får høgst sannsynleg med Alexander Kristoff som da også vil debutere i touren. Har har delteke i giroen eit par ganger, men dette er noko anna. Kristoff har hatt ein veldig bra vårsesong, og er i stand til å dra med seg mengder med gode plasseringar, ja endatil vinne ein etappe.
Problemet er at han vert ganske sikkert åleine og må klare seg utan hjelp.
Katusha satsar  først og fremst på Joaquin Rodriguez, og han kjem garantert ikkje til å vinne touren, men det er like sikkert at han kjem til å vinne ei etappe eller fleire. Rodriguez føretrekk nok dei avsindige avslutningane i Vueltaen framfor dei meir humane i touren, men han satsar 100% på touren i år, så da må vi forvente litt. Dessutan har han ein veldig god hjelpar i Moreno, som faktisk er i stand til å vinne klatreetappar sjølv.

Lampre var med i fjor også, utan at nokon la merke til dei. I år har dei satsa på Cunego igjen, men eg har ikkje så enorme forventningar til korkje han eller laget.
Kanskje dei tek med villmannsspurtar Ferrari, det vil iallfall garantere velt i massespurtane. Som ein av feltets mest upopulære spurtarar vil det bli liv og røre etter målgang....
Lampre vil antaglegvis gjere ein anonym tour. For dette italienske laget er det Giroen som betyr noko.

Lotto skal satse på to frontar.
Først og fremst i superspurtar Greipel, som garantert kjem til å vinne ei etappe, minst.
Dernest skal dei satse på Van Den Brock, som har ein fjerdeplass fra i fjor, som om nokon hugsar det. Van Den Brock er veldig bra i fjella, men laget hans er ikkje all verda.
Klarar Lotto nokre sigrar i Greipel, og ein topp fem i Van Den Brock, så skal dei være veldig glade.
Og det bør for øvrig nesten alle andre lag være også, dersom dei klarar noko såpass.

Movistar er laget med feltets flottaste drakter, utan tvil. Også har dei vunne Grand Tours meir enn noko anna lag i form av Indurain, Delgado, Valverde og kva dei nå heiter alle desse spanske ryttarane. Problemet med spanske syklistar er sjølvsagt at dei har ei mørk side av seg, og deira noværande kaptein, Valverde, er ikkje noko unntak.
Men Valverde er ein påliteleg syklist. Han vinn og vinn, år etter år, hvis han ikkje er utestengt da.
I år skal han vel hente inn enda ein etappe, men det spørst om ikkje det vert colombianske Quintana som endar øverst på lista i Paris av Movistarryttarane.
Movistar er eit veldig godt lag, og kan eigentleg hevde seg over alt, sjølv om Rojas aldri vil bli bedre enn nr. 5 i ein einaste massespurt.

Omega Pharma-QuickStep.
Mark Cavendish. Fire-fem etappesigrar.
Dette laget har kun eitt formål, og det er at Cav skal håve inn sigrar, og det kjem han sjølvsagt til å gjere. Håpet er at han skal havne i grønt i Paris, men dessverre så skal Sagan være med, og han vil håve inn poeng på tyngre etappar  som Cavendish aldri kan ta att.
Ja, og så vil Tony Martin såklart vinne dei to tempoetappane. Canvellara er jo ikkje med, så den konkurransen er for så vidt avgjort.
Årets tour vil antagleg by på mengder av turar på podiet for dette laget, men samanlagt er dette laget hjelpelause til dei grader.
Kanksje Kwiatkowski kan klare eit eller anna, men ellers blir det null i fjella.
Og så har dei Chavanel. Han klarar sikkert ein utbrotssiger eller to.

Orica Greenedge fra Australia debuterte i fjor, og var eigentleg heller anonyme. Nokre topp fem plasseringar var alt.
Dei satsar på Goss i spurtane, men problemet er jo at Kittel, Cav og Greipel er minst like bra.
Samanlagt har dei ingen som kan minne om ein brukbar plassering. Albasini er vel det næraste ein kjem ein samanlagtryttar, og han klarer kanskje ein topp 30.
Så her er det utbrot og etappesigrar som tel.
Heldigvis har dei med Gerrans, som kan klare å lure til seg ein etappesiger, så lenge han ikkje er i brot med Luis Leon Sanchez fra Blanco da, som også er ein brotspesialist. Berre enda bedre.

RadioShack stiller vel opp med gamleheimen sin i år også. Dei har i utgangspunktet feltets største Grand Tour talent i form av Andy Schleck, men han slit enormt med å komme tilbake dit han var. Rett nok  har det vore positive tegn i California og i Sveits for Andy, men at han skal hamle opp med Froome og Contador er som å tru på nissen.
Ellers stiller dette laget opp med ei mengde rutinerte ryttarar vil eg tru. Zubeldia, Kloden, Voigt, kanskje endatil Horner??? Desse fire er vel ca. 200 år til saman, og deira beste dagar som syklist er forlengst forbi. Kanskje vert det etappesigrar som vert målet her også, og eg ser faktisk ikkje kven på laget som skal klare det eingang, ja unnateke Voigt da.

Saxo-Tinkoff. Her er det kun ein konge. Alberto Contador. Den beste Grand Tour syklist sidan Miguel Indurain for 20 år sidan.
Men er han så bra som han var for eit par år sidan?
OK; han vant Vueltaen på ein strålande møte i fjor haust, og har no fått eit godt lag i ryggen. I fjor var SaxoBank hjelpelause, og det dårlegaste laget på WorldTouren heilt fram til Contador kom tilbake etter utestenginga.
Riis har pussa opp laget kraftig sidan i fjor sommar, og har fleire nye ryttarar som kan støtte Contador laaaangt opp i fjella. Kreuziger vart nr. 3 i Sveits i helga, og Michael Rogers og Nicholas Roche vil også støtte godt opp.
I spurtane vil laget holde seg borte. Den einaste som KUNNE ha blanda seg inn, Bennati, har nesten slutta å produsere gode spurtresultat.
Men dei har uansett ein av to store førehandsfavorittar på laget.

For det er Sky som har den største favoritten av alle lag i årets tour. Og det er ikkje fjorårsvinnar Wiggins, for han skal ikkje eingang delta. Sjukdom og skader har øydelagt sesongen for den regjerande meister, men det er ingenting å frykte. I Chris Froome har Sky arvtakaren klar. I fjor var han den beste ryttar i feltet, men stallordrar gjorde at han berre vart nr. 2.
Froome har eit superlag i ryggen. Vi vil nok sjå Sky mose dei andre laga oppover fjellsidene, og Porte slepp laus Froome dei siste kilometrane.
Ja, og Edvald er med. Det er ein prestasjon berre å få være med på Tourlaget til Sky, for her boblar det over av talent. Berre vent til Kiryienka set på turboen....
Edvald kan kanskje være med i spurtane, men har ikkje kapasitet til å slå dei beste lenger. Men, han vil garantert køyre spurtarane av lasset i fjella. Kanskje vi ein dag kan få sjå han i ei kapteinsrolle i ein Grand Tour???

Vacansoleil var eit heller anonymt bekjentskap i fjor, men vi hugsar dei godt fra to år tilbake, da Hoogerland gikk i piggtråden med Flecha.
I år stiller nederlendarane opp med Thomas de Gendt som vart nr. tre i fjorårets giro, etter eit monsterutbrot opp Stelvio. I fjor kunne han ikkje delta i touren, da han skulle gifte seg, og det spørs om han er god nok til å henge med i tre veker i Frankrike.
Ellers er det utbrot som tel for dette laget. Dei har heller ikkje med Kenny van Hummel, som vart kåra til den verste syklist i heile touren i 2009. Van Hummel vart nemleg køyrt av lasset i alle stigningar, og køyrde gjerne ti mil heilt åleine, dag etter dag. Han har nå uttalt at ein grand tour ikkje er for han, og det har han nok rett i.


Så til wildcardlaga.

Cofidis er med i år også, som dei har vore i nå 15 år er det vel.
Dei har eit par spennande syklistar i Coppel og Taramae, men det er kanskje nykommar Navarro som vil gjere det best. Den tidlegare Contadorhjelparen ville køyre for sine eigne sjansar, og fekk gå til Cofidis i fjor. Rett nok er han berre 30 år, og han var brukbar i Criterium Dauphine for eit par veker sidan.
Noko topp 10 kandidat er han dog ikkje.
Eg ser heller ikkje nokon storspurtar i Cofidis, men TV-tid vil dei nok få. Berre vent til første etappa, dei er garantert i brot når TV-sendinga startar.

Europcar har Thomas Voeckler, og da er dei garantert resultat. Han har hatt to svært gode tourar dei siste åra, og det verkar som formen kjem sigande i år også.
Dessutan har dei Rolland, ein av dei spennande franske unge ryttarane som kjem nå. Dessverre gjorde han seg mektig upopulær i fjor da resten av feltet var utsatt for stiftsabotasje og det var punkteringar deluxe. Og da, Rolland, angrip du ikkje. Ikkje så smart det der.

Til sist har vi Saur Sojasun, det minste laget i årets  tour. Dei får satse på TV-tid, for i spurtane og i fjella vert dei nummeret for små. Ein del gode ryttarar, men ikkje på nivå med dei andre laga.
Får dei ein etappesiger så er sesongen redda.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar